H5x3-15cm copy
JuttaAalto

JuttaAalto

Jutta Aalto: Miten minusta tuli kehon ja liikkeen ammattilainen?

Taustaani mahtuu muutakin kuin värikäs sirkus ja paljon liikkumista. Lukion ohella suoritin taloushallinnon merkonomin tutkinnon ja työskentelin hetken yksityisessä kirjanpitotoimistossa. Toimistotyö oli eräässä mielessä antoisaa aikaa; ymmärsin, ettei istumatyö sovi minulle. Tarvitsen työn, jossa pääsen liikkumaan. Myös ammattitanssijan työ kävi mielessäni urapohdintojen aikana. Päädyin kuitenkin lopulta opiskelemaan osteopaatiksi. Halusin tehdä työtä, jossa pääsen paitsi liikkumaan, myös käyttämään loogista päättelyä ja auttamaan muita. Olin valtavan kiinnostunut siitä, miten ihmiskeho toimii ja miksi ihminen sairastuu.

Jutta Aalto

osteopaatti AMK

iyengarjoogaopettaja

Kinetic control- liikekontrollin tutkiminen ja terapeuttinen harjoittelu

Katso tarkempi koulutushistoria

Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut liikkumisesta. Ensimmäinen tavoitteellinen harrastukseni oli taitouinti, jota harrastin aina nuorten maajoukkueeseen asti kuutena päivänä viikossa. Uinnin loputtua alkoi tanssiminen: erityisesti lähellä sydäntäni olivat erilaiset katutanssit, nykytanssi ja erityisesti vapaa tanssi-improvisaatio. Aloitin osteopatiaopintoni vuonna 2007; tätä ennen harrastin useamman vuoden sirkusta ja tulitaidetta. Vuonna 2006 Taikatulet-tanssiryhmäni oli mukana Sirkus Finlandian kiertueella. Koska keikat ovat pääosin viikonloppuisin tulitaide toimi hyvin myös osteopatiaopintojen aikaisena sivutyönä. Tulitaide on minulle edelleen osa-aikainen viikonlopputyö.

Taustaani mahtuu muutakin kuin värikäs sirkus ja paljon liikkumista. Lukion ohella suoritin taloushallinnon merkonomin tutkinnon ja työskentelin hetken yksityisessä kirjanpitotoimistossa. Toimistotyö oli eräässä mielessä antoisaa aikaa; ymmärsin, ettei istumatyö sovi minulle. Tarvitsen työn, jossa pääsen liikkumaan. Myös ammattitanssijan työ kävi mielessäni urapohdintojen aikana. Päädyin kuitenkin lopulta opiskelemaan osteopaatiksi. Halusin tehdä työtä, jossa pääsen paitsi liikkumaan, myös käyttämään loogista päättelyä ja auttamaan muita. Olin valtavan kiinnostunut siitä, miten ihmiskeho toimii ja miksi ihminen sairastuu.

Liikkeellinen tutkimusmatkani jatkui opiskeluaikanani erilaisten kurssien muodossa. Tutustuin muun muassa kontakti-improvisaatioon, Alexander-tekniikkaan ja Continuum Movementiin. Mahdollisuus muiden korkeakoulujen valinnaisten kurssien opiskeluun johdatti minut Malcolm Manningin Experimental Anatomy – kurssille TEAKiin. Kurssilla opetettiin anatomiaa liikkeen ja Feldenkrais-tekniikan kautta. Tapa oppia anatomiaa käytännössä vaikutti niin luontevalta ja mielenkiintoiselta, että minussa heräsi into jakaa anatomiatietoutta sekä kehotietoisuutta vastaavalla tavalla.

Valmistuttuani osteopaatiksi aloitin työt Dogood-klinikalla Itäisellä teatterikujalla, missä työskentelen edelleen. Pidin tuolloin viikoittaisia kehotietoisuustunteja. Eräälle tunnilleni sattui osallistumaan iyengarjoogi, joka vakuuttui osaamisestani ja kutsui minut joogakoululle luennoimaan anatomiasta. Tartuin tilaisuuteen, koska haaveilin opettamisesta. Otin yhteyttä Studio Yaman perustajaan Anneli Rautiaiseen, jonka kanssa järjestin kurssin Aleksanterin teatterilla. Kurssin jälkeen Anneli pyysi minua tunneillensa.

Minulla oli takanani opinnot osteopatiasta sekä laajasti liikkeellistä kokemusta – silti olin heti ensimmäisen käynnin jälkeen vaikuttunut siitä, miten uudella tavalla koin kehoni. Joogassa kiinnitetään huomiota asentojen yksityiskohtiin tavalla, joka avaa kehotietoisuuden aivan uudelle tasolle. Annelista tuli sittemmin joogaopettajani. Vuonna 2013 aloin opiskella iyengarjoogaopettajaksi. Tällöin opetin koulutuksen anatomian osuuden ja osallistuin oppilaana joogakoulutukseen. Valmistuin iyengarjoogaopettajaksi vuoden 2016 syksyllä.

Iyengarjoogaharjoituksista on tullut täydellinen työkalu omille anatomian kursseilleni. Teoriaa vastaavan yksityiskohtaisen harjoituksen kautta anatomia herää henkiin omassa kehossa. Iyengarjooga on hathajoogan muoto, jonka erikoisuutena on jooga-asentojen, eli asanoiden, tarkka linjaus ja yksityiskohtainen tarkastelu. Harjoituksen laatu on tutkivaa ja rauhallista. Harjoituksen tukena voidaan käyttää erilaisia apuvälineitä joilla luodaan mahdollisuus saada paras hyöty kustakin asanasta, harjoittelijan notkeudesta tai voimasta riippumatta. Iyengarjoogalla voi parantaa lihastasapainoa, vahvistaa heikosti aktivoituvia lihaksia ja lisätä liikkuvuutta. Tutkivan ja tietoisen harjoittelun kautta kehotietoisuus lisääntyy ja mieli hiljentyy. Kun keholliseen harjoitteluun tottuu, mielen hiljentymisen ja hengityksen merkitys korostuu. Tällöin harjoittelusta tulee pikkuhiljaa aktiivista meditaatiota ja tietoista läsnäoloa, joka on hyödyllistä kehon lisäksi myös mielelle.

Olen kehittänyt oman anatomia- ja kehotietoisuuskoulutuksen, jossa sovellan kaikkea oppimaani tietoa niin osteopatian kuin somaattisten opintojen, kuten joogan saralta. Julkaisin keväällä 2018 ensiteokseni Anatomia ja kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian opas aiheeseen liittyen. Nyt anatomian ja kehotietoisuuden opiskelu kanssani on myös mahdollista verkossa; julkaisin vuodenvaihteessa 2020 verkkokurssini!

Lisätietoja opetuksestani, kirjasta ja verkkokursseista osoitteesta joogaanatomia.fi!

Toivottavasti tavataan anatomian ja kehotietoisuuden merkeissä!

<3 Jutta

Jaa tämä artikkeli!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email